23 Eylül 2016 Cuma

GEZİ STAJI    |  5.GÜN   | ŞİRİNCE


Efes’e yakın olmasına karşın ayrı bir gün ayırmak istediğim Şirince, Selçuk’a 8 km uzaklıkta eski bir Rum köyü.

                                      

Kuruluş tarihi M.Ö 500 yıllarına dayanan köyün ismi Kırkınca, Çirkince ve son olarak da dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in talimatıyla 1924’te Şirince oluyor. Köyün adının Çirkince olmasının sebebi burada yaşayanların köyü diğerlerinden korumak istemesiymiş. Ancak Kazım Dirik böyle güzel bir köyün adı Şirince olmalı diyerek köyün adını değiştiriyor.


Efeslilerin Aydınoğulları istilasından kaçıp yerleştikleri köy 1780lerde Osmanlı tarafından iskân ediliyor ve toprak vergisi verirler düşüncesiyle Rumlar yerleştiriliyor. 19.yy da 1.800 haneli bir Rum kasabası olan köye 1923 Türkiye-Yunanistan Mübadelesinde Rumların ayrılmasıyla Kavala’ nın köylerinden gelen Türkler yerleştiriliyor.

Şirince’ de bilinen en eski yapı Helenistik dönemden kalma. Aslında bir kule olan bu yapı bugün manastır olarak biliniyor.Köyden günümüze kadar ulaşan iki kilise var. Bunlardan biri Selçuk Müzesi önderliğinde restorasyonu yapılan Aziz Yohannes Kilisesi.


Şirince evlerinin dikkat çeken yanı evlerinin birbirinin önünü kapatmamasıdır. Bunun nedeni ön sıradaki evlerinin diğerlerinden bir kat kadar aşağıda ve aynı sırada olmasıdır. Eş yükseklikteki evlerin cephelerinin aynı yöne bakar.


 Genellikle iki katlı olan evlerin alt katı yığma taştan, üst katın önü ve yanları çit tekniğiyle inşa edilir.
Üst kat cephesi ”eli belinde” adı verilen payandalarla destekli olarak çıkma yapabilir ya da alt katla aynı hizada yani çıkmasız olabilir. Ancak çıkma olmadığı zaman da üst kat bir pervaz veya kornişle belirgin şekilde alt kattan ayrılır.Geleneksel Şirince evlerinin ön cephesinde balkon bulunmaz



Şirince’ nin geleneksel taş duvar örgüsü çamur harçlı yığma taştır. Sıva olmadığı taktirde çok çabuk aşınma belirtileri gösterir. Bu yüzden yeni yapılan duvarlarda beton harç kullanılır.


Şirince ‘de İzmir denilince akla gelen incir üretimini yanında şarap üretimi de oldukça ünlüdür. Köyün simgesi haline gelen karaduttan şeftaliye kadar pek çok farklı şarap çeşidi bulunur. Dantel, takı,sabun gibi geleneksel ürünlerde turistler için oldukça ilgi çekici hale gelmiş. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder